Hur du registrerar ditt eget domännamn

 

Om du har eller tänkt att skaffa dig en webbplats eller blogg, bör du allvarligt överväga att registrera ditt eget domännamn. Ett domännamn är ett namn som “Olivera.se” eller “UlfErixsson.com”, som du kan använda för att hänvisa till din webbplats. Observera att du inte behöver vara ett företag eller en organisation för att registrera ett domännamn. ÄVEN om du inte tänker skaffa dig en hemsida just nu, tycker jag att du ska köpa dig ditt namns domännamn, om det nu är så att det är ledigt. Du kanske inte behöver det idag, men om ett par åt kanske. Sättet på hur en webbplats ska se ut förändras hela tiden och mer och mer säljer vi våra personliga tjänster. Det är mer och mer vanligt att man till och med sätter upp sina CV på en hemsida. Själv köper jag domännamn så fort jag har något bra namn eller om jag tänkt göra något i framtiden.

Toppdomänen (TLD) .se kanske inte är ledig – med då är det helt okey att köpa .com .nu .me

Vikten av ett domännamn

Det finns ett antal goda skäl varför du ska ha ditt egna domännamn:

Om du skulle ändra ditt webbhotell, så har du alltid ditt domännamn med dig. Dina vanliga besökare eller kunder som känner igen och vet om ditt webbplats namn behöver inte informeras om du skulle vilja ändra något, såsom webbhotell eller design. De bara behöver skriva in ditt domännamn som de alltid gjort.

Om du är ett företag, ger även ett eget domännamn trovärdighet. Du kan skapar egna emailadresser och behöver inte använda gmail, hotmail eller liknande.

Om du har ett domännamn som beskriver företagets verksamhet eller namn, kommer man lätt  ihåg namnet och kan återvända till din webbplats utan att behöva leta. Och i värsta fall hittar dom inte det och kommer aldrig tillbaka.

Om du vill ha bra sponsorer (annonsörer) till din webbplats, är ett domännamn ofta bra. Det ger din webbplats respekt.

Var ska du köpa ditt domännamn?

När det gäller att köpa domännamn är det viktigt att, innan man köper, vet vilken toppdomän man skall köpa. Dvs .se eller .com eller någon annan.

Allt handlar om ditt domänskydd. Det vill säga hur mycket information som visas på internet. Det finns flertalet tjänster därute som visar vem som äger domänen. Här är loopias tjänst http://whois.loopia.se/

Vad som visas för din domän beror helt på vilken toppdomän (TLD) du registrerar hos Loopia och om du gör detta som privatperson eller företag. Följande saker gäller:

.se och .nu

Som företag visas fulla uppgifter.
Som privatperson visas ingenting.

Alltså registrera dig som privatperson.

ALLA andra toppdomäner såsom .com .org osv då visas samtliga kontaktuppgifter. Detta i sin tur kan leda till bland annat en faslig massa spam.

Då har vi klarat av var du ska köpa ditt domännamn om du väljer .se eller .nu. hos Loopia.

I skrivandets stund kostar en .se domän 129 kr per år inkl moms och en .nu 139 kr per år inkl moms.

Om du beställer och slutsumman har blivit högre då är något galet – Loopia har ibland förkryssade rutor där du automatiskt köper webbhotell, men det ska du inte göra. Bara domännamnet. Du ska kryssa i 

Var noga med att spara alla dina login, dessa kommer att behövas senare.

Var beställer jag andra toppdomäner om inte .se är ledigt?

Då går du till https://www.namecheap.com/ vilka har de bästa priserna på domäner och skydd. Där kan du köpa .com .org osv

Priset där är USD 12.48 per år och skyddet USD 2.88 per år, vilket blir ca 129 kr per år.

OBS SE NEDAN att Whoisguard är gratis första året. Och om du dessutom är snabb så hittade jag en kod som ger dig rabatt första året på domänen. Koden är  SUMMERTIME.  Som vanligt spara inloggningen den behövs senare.

kopadomannamn

 

Jag återkommer med Webbhotell inom kort på samma sida.

 

 

 

Att ha sitt egna webbhotell där hemsidan eller bloggen finns innebär att DU själv äger allt innehåll och du får göra precis som du själv vill.

  • Du gör ingen annan “rik” och ger inte bort en möjlig inkomst till någon tredje part (tex Nouw)
  • Du får sätta upp vilka annonser du vill
  • Ingen annan bestämmer vilka annonser som ska synas på din sida
  • Du får länka hur du vill
  • Du kan stärka ditt varumärke eller dig själv som varumärke
  • Du framstår mer professionell
  • Du bestämmer själv över dina bilder
  • Du har helt andra möjligheter till Google optimering så kallad sökoptimering
  • Vi har sett alldeles för många bloggportaler som har stängts ner och då förlorar du ALLT ditt innehåll

Fördelar att blogga i en portal

  • Det är gratis

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This